top of page
Upright - Logo JPEG.jpg

Търсите работа? Ето нашите съвети за Вас

Подготовка

Подготовката е от решаващо значение за вашия успех. Отделете време, за да помислите какви са най-добрите ви умения, знания и какво ви удовлетворява. Кои чужди езици говорите и кои сектори на икономиката са от особен интерес за вас? Щом решите в коя област искате да се развивате, научете повече за нея. Проучете конкретната индустрия и фирмите, които могат да ви предложат перспектива. Следете медиите и новите проекти в областта, за да знаете къде можете най-добре да инвестирате времето и усилията си.

Източници на информация

Кариерни събития: Предлагат възможност да говорите директно с потенциални работодатели и да получите интересна информация за компанията от първа ръка.

LinkedIn: Най-голямата световна мрежа, свързана с професионалното реализиране на кадри.

XING: Най-голямата професионална мрежа за региона на Германия, Австрия, Швейцария.

Съвети за LinkedIn и XING:        

  • поддържайте профила си актуален;

  • опишете подробно себе си, професионалния си опит и силните си страни;

  • възползвайте се от функцията "Търсене на работа", която ви прави по-видими за специалистите по подбор и оценка на персонал.

Facebook: Социалната мрежа се използва не само от частни лица, но и от всички големи компании, които поддържат профил във Facebook. Можете да следвате фирмите, в които искате да работите, за да получавате не само информация за работните места и фирмените новини, но и да придобиете впечатление за работната атмосфера.

Twitter: Почти всяка голяма компания има профил в Twitter. Можете да следите интересни фирми, за да сте в крак с актуалната информация за различните индустрии. Най-известната функция на Twitter е хаштагът (#), който можете да използвате, за да търсите конкретни ключови думи.

Google+: Принципът на Google+ е много подобен на този на Facebook – от самото начало трябва да изберете каква информация искате да стане видима. Можете да създавате различни кръгове от хора.

Документи за кандидатстване

Мотивационно писмо: Изразете своята мотивация по отношение на работата и обяснете защо вие сте подходящи за позицията. Старайте се да избягвате обобщенията и се опитвайте да напишете отделно писмо за всяка позиция. Бъдете конкретни и докажете вашите знания с помощта на професионалния си опит. Какво можете да постигнете, ако сте в компанията? Благодарете на фирмата за проявения интерес и споделете, че очаквате с нетърпение възможността за интервю.

CV: Автобиографията не трябва да бъде по-кратка от една страница, като максимумът е две-три страници. Също така е необходимо да бъде точна, информативна и да изтъква вашите силни страни по отношение на работата, за която кандидатствате. Оформлението е въпрос на вкус, но препоръчваме да включите следното: имената на предишните работодатели и периодите, през които сте били наети; областите на отговорност в три до четири реда за всеки работодател/позиция; други подходящи умения; данни за контакт, включително телефонен номер и електронен адрес.

Снимка: Ако искате да добавите снимка към вашите документи, тя трябва да бъде представителна и подходяща за вашата нова позиция. Небрежните снимки или тези, които не са фокусирани, не правят добро впечатление. Най-добре е снимката ви да бъде направена от професионален фотограф. Напълно приемливо е автобиографията ви да е без снимка.

Покана за интервю

Ако получите покана, трябва да се опитате да й отговорите в рамките на два дни. Ако я получите по телефона, добре е да попитате дали трябва да я потвърдите в писмен вид.

В някои случаи може да се наложи да пренасрочите среща, която вече сте потвърдили. Официалните причини за това могат да бъдат бизнес пътуване, болест или лични проблеми.

В този случай е важно да информирате компанията възможно най-скоро. Потвърдете, че все още се интересувате от работата и искате друга среща. Няма да изглежда добре, ако заявите, че причините за пренасрочването на срещата са лични планове или друго интервю.

Провеждане на интервю

Облекло: Можете предварително да попитате за изискванията за облекло. Принципът е, че трябва да отидете на интервю, както бихте се обличали за работа. Ако имате съмнения, рядко може да сгрешите, ако изберете официално облекло.

Пристигане: Когато се представите на рецепцията, поздравете рецепционистката и посочете името на лицето, с което ще се срещнете, както и причината за вашето посещение. Не ходете твърде рано, но и не закъснявайте. Бъдете точни! Закъснението е неприемливо, защото обикновено интервюиращият се среща и с други кандидати.

Ръкостискане: Изследванията показват, че езикът на тялото често е по-важен от казаното. Ръкостискането е един от първите признаци за самочувствие. Ръката трябва да е стабилна, без да прави твърде много движения. Ако има няколко души, които участват в интервюто, трябва да следвате йерархията – първо поздравявате най-високопоставеното лице в компанията.

Визитни картички: Ако интервюиращият ви даде визитка, погледнете я, преди да я поставите в джоба си. Не прави добро впечатление, ако приберете картичката директно, без да я погледнете. По време на интервюто не трябва да я държите в ръка и да си "играете" с нея, защото тогава бихте могли да създадете впечатление, че сте нервни.

Предварителни въпроси: Нормално е в началото на интервюто да се задават въпроси от типа: „Как сте днес?“, "Намерихте ли офиса ни лесно?". Освен за малък разговор такива въпроси със сигурност имат определена цел: дали сте точни и дали имате добро усещане за посока.

Представяне: След като предварително ви е дадена информация за фирмата, ваш ред е да се представите и да убедите интервюиращия, че сте подходящ кандидат за тази работа. Чувствайте се свободни да отделите време на подробностите, защото общата информация вече е описана в автобиографията ви. Избягвайте необоснованите твърденията, а давайте конкретни примери, показващи опита ви.

Въпроси: Можете да зададете всички въпроси, които възникват по време на интервюто, и да правите записки, което е знак за вашия интерес. Не прави добро впечатление, ако веднага попитате за заплащането, защото обикновено работодателите задават въпрос за очакваното възнаграждение.

В края на интервюто: Попитайте за следващите стъпки в процеса на кандидатстване, като например една от тях включва датата, на която можете да очаквате обратна връзка. Добре е да потвърдите дали можете да се обадите на самата компания, ако до тази дата не сте получили отговор. Изяснете кое е вашето лице за контакт в продължаващия процес.

След интервюто: До 24 часа трябва да изпратите имейл до интервюиращия, в който да му благодарите за интервюто и за неговия интерес към вас. Също така изтъкнете, че ще бъдете щастливи да отговорите на всякакви допълнителни въпроси, които биха могли да възникнат.

bottom of page